Istoricul descoperirilor

Sursa: Felix Papiu (Speomond 2001) / humpleu.ro

Pestera Mare din Valea Firei

1984

sept.- dr. Angelo Bulboaca, a fost condus de catre padurarul Avram Cus la o mica deschidere intr-un con de grohotis, aflata în versantul drept a Vaii Firei (Dealul Humpleu), din care iesea un curent puternic de aer.
oct. – A.Bulboaca, I.Pop, M.Almasan, dupa mai multe ture de dezobstructie, au patruns în Pestera Mare din Valea Firei, descoperind Sala de Intrare, Sala Domului Prabusit, Galeria Rol.
nov. – Aceeasi echipa a continuat explorarile si a descoperit Galeria Falselor Lacuri.

1985

ian. – S-a descoperit zona „Puturilor Mortii” si s-a inceput cartarea salilor si a galeriilor cunoscute, au participat M.Almasan, B.Bocos, I.Pop, si I.Viehmann.
feb. – La vechea echipa s-au alaturat S.Schiau, M.Somesan si M.Craciun, care au terminat cartarea descoperirilor de pana atunci.
mai – Echipa formata din F.Papiu, R.Patalita si R.Schmelz a descoperit galeriile Labirintului si Galeria Marmitelor.
mai – M.Almasan, F.Papiu, R.Patalita si I.Pop au descoperit Galeria Metroului si au cartat galeriile descoperite în tura precedenta.
iun. – F.Papiu si T.Abrudan au descoperit Sala de Dans si mult cautatul rau subteran (Galeria Activului Principal).
iul. – A avut loc o tabara de 2 saptamani în timpul careia s-a explorat si cartat Galeria Activului (pana la primul semisifon), Galeria Afluentului, Sala Minunilor (etajul inferior), Sala Club si Sala Buzunar. La actiuni au participat: F.Papiu, R.Patalita, I.Pop, I.Budinciuc, C.Vanea, St.Nemeth, D.Moldovan.
aug. – F.Papiu si I.Pop au decolmatat intrarea actuala (s-au scos circa 6 m3 de bolovani), iar vechea intrare, sub forma de aven, a fost infundata. F.Papiu si R.Patalita au explorat raul subteran pana la al 6-lea semisifon. O echipa, formata din C.Babtan (Cepromin), D.Socarici (C.S.E.R.) si L.Valenas (Z) au explorat activul pana la al 14-lea semisifon. C.Lascu (I.S.E.R.) si L.Valenas (Z) au ajuns pana la Sifonul ’85. Toate aceste explorari s-au facut in cadrul unei tabere de 2 saptamani.
sept. – F.Papiu si B.Bocos descopera si carteaza alte mici galerii situate în zona Salii de Dans, totalul cartarilor au dus pestera la 12.400 m.
nov. – T.Botezan a desoperit, printr-o escalada, etajul superior al Salii Minunilor. F.Papiu, A.Abrudan si D.Socarici au descoperit si explorat Sala Dan Coman. L.Valenas (Z) decopera Sala cu Moonmilk si Sala Halasi. T.Botezan si T.Dan au incercat, prin escaladarea unui horn de 30m, depasirea terminusului din Sala Halasi.
dec. – C.Popa a inceput recartarea pesterii cu o clasa de precizie mai ridicata.

1986

ian.-apr. – S-au recartat primele sali ale pesterii.
mai – S-a descoperit pasajul dintre Sala Buzunar si Sala Dan Coman, care face o legatura mai usoara intre cele doua portiuni de fosil.
iun. – I.Pop a incercat din nou escaladarea peretelui final din Sala Halasi.
aug. – I.Pop si C.Popa au cartat raul subteran pana la Sifonul terminal ’85.
nov. – S-a montat o poarta realizata de D.Socarici.
dec. – S-au recartat Galeriile Metroului, Marmitelor si Afluentului.

1987

ian.-aug. – Au avut loc mai multe ture de recartare a fosilului, in paralel cu demararea unei serii de lucrari stiintifice bazate pe observatii de biospeologie- O.Moldovan, climatologie- C.Popa, mineralogie- B.Onac, tectonica- D.Seliacan.
sept. – S-a schimbat vechea poarta cu o alta relizata de F.Papiu.

1988

feb. – A avut loc omologarea portii de catre o echipa de la I.S.E.R. si C.C.S.S.
iul. – In colaborare cu I.Orasanu s-a realizat marcarea retelei subterane din zona Dealului Humpleu.
aug. – I.Pop si L.Valenas (Z) au depasit sifonul amonte si au explorat activul principal pana la un nou sifon.

1989

ian.-dec. – S-a terminat recartarea pesterii.

1990

iul. – F.Papiu, C.Voda (S.P.) în colaborare cu trei speologi de la clubul G.S.M.Fontaine Grenoble (Franta), au descoperit, dupa o escalada de 20 m, efectuata dupa cel de-al 3-lea semisifon, o succesiune de 3 sali (Salile Grenoble).
aug. – F.Papiu, V.Bocirnea impreuna cu speolegii de la G.S.M.Fontaine au descoperit Sala Terminus situata de-asupra Sifonului ’88, fara sa depaseasca din pacate sifonul amonte.

1991

aug. – F.Papiu, C.Voda (S.P.), în colaborare cu speologi francezi din Ruoelle au descoperit, urcand din activ dupa primul semisifon o succesiune de 4 sali, facand ulterior jonctiunea cu Salile Grenoble. A.Abrudan si V.Bocirnea au descoperit 2 sali situate foarte aproape de Sala Gigantilor.
nov. – J.C.London de la Clubul Continent 7 din Liege-Belgia, sustinut de F.Papiu si R.Schmelz, s-a scufundat în sifonul aval al activului, explorând si cartand 45 m.

1992

mar. – O echipa de speologi belgieni de la clubul Continent 7, sustinuti de F.Papiu, V.Bocirnea si R.Schmelz au plonjat în Sifonul ’88 (din amonte) parcurgând 30 m, în Sifonul Aval s-a explorat si cartat 60 m, iar in sifonul amonte din Pestera cu Apa din Valea Firei s-a cartat 90 m.
aug. – G. Fratila (S.P.) impreuna cu un speolog de la G.S.M.Fontaine descopera Galeria GD.

1993

feb. – V.Bocirnea, G.Fratila (S.P.) si T.Guerin (G.S.M.Fontaine) au recartat in totalitate Galeria Activului principal.
nov. – F.Papiu, B.Onac, R.Schmelz au cartat Salile „A”, iar M.Ioana, G.Fratila (S.P.) si S.Dumitras (S.P.) au cartat Salile Charonte.

1994

mai – F.Papiu, V.Bocirnea si S.Bobis au cartat Salile Grenoble.

1995

aug. – F.Papiu împreuna cu 4 speologi elvetieni de la clubu S.G.H. Berna (Elvetia) au explorat o mica retea de galerii aflata la baza unui put de 50 m din Sala Charonte.
sept. – F.Papiu, C.Voda, S. Dragomir (S.P.), S. Cibu(S.P.) în colaborare cu 3 speologi francezi de la G.S.M.Fontaine au descoperit Sala Amfiteatru impreuna cu o serie de galerii situate în finalul amonte al activului.

1996

oct. – O echipa de la clubul G.S.M.Fontaine, impreuna cu S. Dragomir (S.P.), descopera Sala Bingo escaladând o saritoare din Sala Finala.

1999

sept. – F.Papiu, D.Sclifos si 2 speologi de la clubul K.H.F.M. München (Germania) au descoperit circa 300m de noi galerii, prin escalada unei saritori de 10m situata pe activul principal dupa cel de-al 3 semisifon.
oct. – N.Murse, G.Fratila (S.P.), împreuna cu 2 speologi francezi de la G.S.M. Fontaine, Grenoble au descoperit doua mici galerii fosile explorand din activul principal dupa al 9 semisifon.
oct. – F.Papiu, A.Popentiu si L.Pinca descopera în zona Salilor Charonte, 400m de galerii bogat concretionate.

2001

aug. – In cursul unei tabere cu 42 participanti s-a inceput recartarea sistemului in sistem TopoRobot, s-a cotinuat explorarea sifonului 2 din P. cu Apa, s-au escaladat 5 hornuri situate pe Galeria activului principal, între Salile Grenoble si Sala Bivuacului, descoperind circa 200m de mici galerii (F.Papiu, T.Marin).
sept. – F.Papiu, C.Voda, G.Fratila, T.Guerin continua explorarile în Sala G.Halasi, descoperind câteva galerii fosile, situate la un nivel inferior salii, iar print-o escalada de circa 20m descopera un diverticul care mareste lungimea salii cu 50m, astfel dimensiunile devin: 490/103/35m.

2002

iun. – G. Fratila, V. Neagomir termina escalada (50m) din peretele final din Sala Halasi, descoperin o galerie de mici dimensiuni.

2006-2007

Mai multe echipe de la C.S. Politehnica conduse de O. Pop descopera si carteaza noi sectoare pe Galeria Afluentului.
aug. – In taberele de vara se continua recartarea pesterii sub coordonarea lui Philipp Haueselmann
sep. – In pestera cu Apa de pe Valea Firei, g. Fratila escaladeaza un horn si descopera un sector de galerie de circa 150m.

Avenul din Poienita

1978

O echipa condusa de L.Valenas (Z) descopera si carteaza avenul pana la cota de – 48 m.

1984-1987

Membrii Clubului Speologic „Politehnica” Cluj (S.P.) au efectuat mai multe ture de dezobstructie la cota – 48 m.

1988

iul. – I.Barbu, R.Ghitulescu, A.Munteanu, O.Pop (toti S.P.) depasesc stramtoarea de la – 48 m si continua explorarea pana la cota – 250 m.

1989

feb. – S-a cartat avenul pana la cota – 258 m de catre 2 echipe: C.Voda, G.Fratila, S.Patras, C.Babtan, L.Malan si F.Babtan(toti S.P.).
apr. – Echipa I.Pop, V.Bocirnea, I.Ciolomic si A.Abrudan (toti de la C.S.E.R.Cluj) au efectuat o incursiune în aven pentru a incerca jonctiunii celor doua cavitati, actiune terminata din pacate cu decesul lui I.Ciolomic.
iun. – Intr-o tura solitara de 52 h G.Fratila face jonctiunea cu Galeria Activului principal din Pestera Mare din Valea Firei si descopera Sala Bivuacului.
aug. – S-a instalat o tabara subterana în Sala Bivuacului si s-au continuat explorarile si cartarea fosilului în aval si amonte de jonctiune. Astfel echipa: A.Munteanu, O.Pop (S.P.) au descoperit salile aval de bivuac: Sala Pagodelor (50/40/20 m), Sala Helictitelor (75/50/22 m) iar in amonte: Sala Inalta (80/75/80 m), Sala Gigantilor (partial) si un sistem de galerii totalizand aprox. 3000 m lungime. Un nou bivuac de 6 zile, la care au participat G.Fratila, O.Pop, S.Patras si C.Baciu (toti de la S.P.), a dus la continuarea explorarii Salii Gigantilor (530/111/25 m), la descoperit Salii cu Ferestre (40/30/18 m), a Salii „89”si a inca 3000m de noi galerii.

%d blogeri au apreciat: