Explorare in Cetatile Ponorului

Recartarea si explorarea Cetatilor Ponorului din arealul Padis a fost inceputa de membrii cluburilor din zona Bihor prin 2014 (Speodava preia initiativa). In tabere au fost angrenati in repetate randuri si politehnisti. In 28. 10. 2017 Rus Herdea C. si Lupsea P. participa la o actiune de explorare alaturi de speologi din diverse zone ale tarii. In echipa cu Papiu F., Gulea D., Alex (Silex Brasov) se doreste continuarea catararii hornului echipat de  Rus Herdea C. in tura din 22.07.2017. Intrarea in horn se face dintr-o galerie afluent stanga imediat dupa iesirea din sectorul Venetiana. Lupsea P. parcurge echiparea, catara aproximativ 20 de m si iese intr-o sala circulara cu diametru de 6m si inaltime de 4m.  Sala gasita este denumita „Sala Madalina” in cinstea lui  ┼ Madalina Nistor, colega de club. In axul hornului din sala porneste o galerie verticala. Lupsea P. reuseste sa amareze coarda pana la nivelul tavanului de acolo Alex preluand explorarea. Gaseste o galerie plan inclinat de aproximativ 20m si o sala mai joasa suprapusa peste sala Madalina. Din acest loc se aude activul.

Poză de la Petre Lupsea.jpg

Posibilitatea de explorare este semnificativa asa ca echipa lasa galeriile gasite echipate. La intoarcere Lupsea P. intampina dificultati datorita starii generale si a faptului ca neoprenul uscat si-a pierdut etanseitatea . Echipele se intalnesc la masini. In noaptea rece cu cate o bere in mana, speologii isi povestesc aventurile si descriu zonele explorate. Toate echipele reusesc sa faca premiera.

Poză de la Petre Lupsea (1).jpg

Un gând despre „Explorare in Cetatile Ponorului

  1. Galeria a carei explorare a fost continuata se numeste ”13-15 iunie 1990”, a fost explorata si cartata pana la un punct de membri clubului Focul Viu Bucuresti cartata in 1991, lucru verificabil la Cadastrul Pesterilor ISER, si este mentionata in cartea ”Focul Viu 40 de ani de speologie” la pag 97 (Editura RAO 2009).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: