Raport tura 1 Decembrie 2009

Locatie: Ic Ponor

Perioada: 28 nov – 01 dec 2009

Participanti:
– POLITEHNICA: Alice, Alina, Carmen, Dana, Laura, Sasha, Dan, Ioan, George, Vasile, Vasilica, Stolo.
– FOCUL VIU: Sasha, Smaranda, Andrei, Alin, Ovidiu.

Intalnirea participantilor a avut loc sambata 28 noiembrie la cabana din Ic Ponor, in jurul orei amiezii, exceptie facand Alina si Laura, care au ajuns in cursul serii.

Sambata s-au facut doua echipe avand doua obiective diferite:
– echipa 1 (Alin, Ovidiu, Vasile, Vasilica, Stolo) au participat la tura de prospectare a sifonului din Ponorul Mare al Vaii Ponorului. Sifonul este plonjabil (la ora vizitei cam tulbure apa). Stolo si-a rupt un pic o coasta pe stramtoarea de la intrare si a iesit impreuna cu Ovi. Restul am ramas la sapat desupra sifonului pe o diaclaza, Vasilica si Alin au inaintat in sus cam 5-6m pe doua ramuri, curent de aer, poate mai merita insistat… Concluzie: trebuie largite doua stramtori ca sa inapa echipamentul de scufundare.
– echipa 2 (Alice, Carmen, Dana, Smaranda, Andrei, Dan, George, Ioan) au organizat o tura de vizita si fotografie in pestera Poarta Alunului, insa in lipsa unor ghizi, pestera nu a fost gasita, in ciuda cautarilor sistematice din zona. Pe drumul de intoarcere s-a vizitat pestera Alunu Mic, care a fost notata ca posibila destinatie pentru viitoare ture fotografice, datorita galeriilor frumoase si a accesului facil.
Duminica s-au facut alte doua echipe:
– echipa 1 (Alina, Laura, Sasha, Smaranda, Vasile) pentru vizita in Poiana Onceasa. Plimbare lejera de dezmortit picioarele si aruncat un ochi in stanga si-n dreapta. Am vazut intrarea in Avenul cu Vaca si am sapat (adica fetele) langa preaplinul ponorului cel mai estic din poiana. Vag curent de aer (la o temperatura de 3-4 gr cat era afara).
– echipa 2 (Alice, Carmen, Dana, Alin, Andrei, Dan, George, Ioan, Ovidiu) pentru tura de vizita in Pestera Rece. Pestera a fost gasita usor, facandu-se rememorarea locatiei si identificarea elementelor de reper. S-a ajuns pana in sala din capat la activ si s-au facut cateva poze in zona de final.
Luni
– echipa 1 (Vasile)  bataie de zona in Groapa Larga. Dezastru ecologic ce-i acolo 😦 Padurea e moarta, sunt nenumarate urme de tractor si alte masinarii de exploatare, pete de ulei si motorina… Am trecut pe langa Dolina lui Dragos, nu era zapada, dar nici curent. In schimb Ponorul cu Zapada sorbea binisor la 0-2 gr temperatura afara! Galeata de lavabil (versiune mare) nu incape pe stramtoarea de la intrare, asa ca nu e o solutie. Poate cele mai mici sa incapa, sau sa mai largim 🙂
– echipa 2 (Alice, Carmen, Dana, Alin, Dan, George, Ioan, Ovidiu) tura de vizita si fotografie in Pestera Cerbului. In lipsa unor ghizi experimentati, gasirea pesterii a fost din nou problematica, pierzandu-se aproximativ doua ore pentru identificarea accesului. Din pestera au fost parcurse doar primele sectoare, pana la accesul in diaclaza, unde in lipsa unui ghid experimentat, am preferat sa nu mai inaintam. S-au facut o serie de fotografii si s-a hotarat iesirea din pestera. Cu aceasta ocazie s-a facut rememorarea locatiei exacte a pesterii, deci pe viitor nu vor mai exista problema de localizare.
Marti s-a pornit spre Cluj, respectiv Bucuresti, cu o oprire in Poiana Vartop. Si cu o tura pe autostrada Gilau-Turda si retur :))

CONCLUZII

Rata de participare la tura de 1 Decembrie a fost mai scazuta decat s-a preconizat. Au fost maxim 17 participanti, fata de 25 cati erau estimati. S-a simtit in special lipsa membrilor experimentati, care ar fi putut fi ghizi.  De asemenea a fost identificata si discutata problema transmiterii de informatii de la membrii seniori catre cei juniori ai clubului. Acest aspect urmeaza a fi reluat in discutii mai largi in cadrul sedintelor de club. Se doreste realizarea unei transmiteri de informatii in scopul asigurarii activitatii generatiilor viitoare, precum si realizarea unui catalog al pesterilor de interes pentru club, catalog care sa contina doar informatii publice.

Pentru o mai buna organizare vom realiza un „ghid” al sefului de tura, in care sa fie trecute toate elementele necesare organizarii in bune conditii a unei ture speo, pentru a evita situatiile in care se uita coarzile la club, sau nimeni nu stie ora de plecare a trenului de intoarcere. De asemenea propunem introducerea rolului de cenzor de tura, adica o persoana care sa verifice indeplinirea tuturor indatoririlor din „ghidul sefului de tura”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: